ادویه جات

خواص لیمو عمانی در طب سنتی

لیمو عمانی

خواص لیمو عمانی

لیمو عمانی یا لیمو امانی، از میوه هایی است که خشک شده آن را معمولا به عنوان چاشنی در طبخ خورش های ایرانی چون قورمه سبزی و قيمه استفاده می کنند. در لغتنامه دهخدا از این محصول بانام لیمو عمانی یادشده و آن را لیمویی ترش که از عمان آرند، معنا کرده، اما شهرت آن احتمالا به غلط، عمانی ذکر شده است، چراکه کشور عمان فاقد مرکباتی معروف بوده و احتمالا نام درست لیمو امانی است، به دلیل این که شهر امان پایتخت کشور اردن از لحاظ محصول لیمو همچون کشورهای لبنان و فلسطین سرشناس است.

معمولا ليموعمانی خشک شده را پیش از ریختن در غذا، سوراخ، شکسته یا خرد می کنند یا در کشورهای دیگر گاهی آنها را کوبیده و به صورت گرد به خوراکهای برنجی یا در خوراک های خلیجی پر ادویه می ریزند.این چاشنی، بیشتر مورد علاقه کشورهای عرب همسایه همچون عراق، کویت و بحرین است.

لیمو عمانی تازه، رنگ خردلی داشته و بسیار ترش است؛ به طوری که تازه اش را نمی توان به تنهایی مصرف کرد. به همین دلیل آن را در آفتاب خشک می کنند تا قابلیت مصرف آن افزایش یابد.

لیموعمانی از نظر کلسیم و پتاسیم غنی بوده و از نظر ویتامین C از سایر مرکبات پیشی گرفته و به عنوان کاهنده فشار خون و چربی خون شناخته شده است.

خوردن دم کرده لیموعمانی اغلب با چای و گل گاوزبان در کاهش فشار خون مؤثر است.

لیموعمانی برای افراد با فشار خون طبیعی نیز مصرف دم کرده آن با عسل یا نبات پیشنهاد می شود.

لیموعمانی دلیل مواد آنتی اکسیدانی، ضدسرطان شناخته شده و در دفع مواد صفراوی مؤثر است.

لیمو عمانی از نظر طب سنتی، خنک کننده، اشتهاآور، ضدعفونی کننده، مقوی معده، ضد نفخ، مؤثر برای رفع عوارض کمبود ویتامین C، مسکن سردرد، التیام دهنده سرفه و سرماخوردگی است.

لیمو عمانی درسته در خورش ها و خوراکها، محل تجمع روغن غذا خواهد بود؛ بنابراین خوردن آن خصوصا برای افراد چاق توصیه نمی شود.

لیموعمانی به دلیل دارا بودن ویتامین C به جذب بیشتر آهن غذا به ویژه گوشت قیمه و قورمه کمک می کند.

بهتر است هنگام تهیه انواع خورش ها و خوراکها به مقدار لازم از ليموعمانی استفاده کنید تا استفاده از نمک در غذا به حداقل برسد.

لیمو عمانی هنگام خشک شدن به دلیل عمل تخمیر، کمی تلخ شده که این تلخی در مزه آن نیز احساس می شود؛ بنابراین بهتر است برای جلوگیری از تلخ شدن غذا پیش از افزودن، تخمهای آن را در آورید.

البته برای سهولت کار و چشیدن طعمی بی نظیر می توان از پر لیموعمانی نیز استفاده کرد. باید این محصول کاملا پاک شده و پوست و تخم و لایه های نازک داخل لیمو نیز جداشده باشد و فقط گوشت آن برای مصرف راحت در غذاها بسته بندی شده باشد.

از پر لیموعمانی می توان در انواع خورشها، آبگوشت و چای استفاده کرد. اگر تابه حال از پرلیموی خالص استفاده نکرده اید و تلخی مزه غذا، شما را آزار می دهد خوب است یکبار امتحان کنید.

گرد لیموعمانی

این نکته را نیز باید توجه داشت که یکی از پرمصرف ترین ادویه ها در دنیا گردلیموعمانی است. برای تهیه گرد لیموعمانی نیز باید به نکات بالا دقت کرد تا از تلخ شدن گرد لیمو جلوگیری کرد. از گردلیمو می توان در تهیه انواع خورش هاء ته چین ها و حتی به همراه سماق استفاده برد.

شایان ذکر است با توجه به اینکه لیمو عمانی در دو نوع متفاوت در دسترس است لیمو عمانی سیاه و لیمو عمانی قهوه ای؛ نوع سیاه آن را معمولا در قورمه سبزی و آبگوشت به کار می برند و قهوه ای آن را در غذاهایی مانند قیمه که میخواهند ترشی کمتری داشته باشد.

ليموعمانی سیاه دارای ترشی بیشتری است؛ بنابراین پر این لیمو نیز ترش تر از پر لیموی قهوه ای است.

در تهیه گرد لیمو نیز باید دقت کرد که از کدام یک از این دو نوع تهیه شده است تا کارایی و طعم بهتری برای شما داشته باشد.

خرید انلاین

منبع:کتاب ادویه جات و سلامتی انسان(مصطفی کریمی)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.