خواص موسیر
موسیر از آن گیاهان دورگه است. چیزی شبیه به سیر و پیاز. برگهای این گیاه باریک و دراز است و گل های ارغوانی دارد. پیاز این گیاه، خوراکی است.
می توان از آن در تهیه انواع ترشیجات، سالاد، سس و غیره استفاده کرد. این ماده غذایی مفید عطر و بوی فوق العاده ای به غذاهایتان می دهد و در عین حال سرشار از خواص مفید برای بدن است.
موسیر نسبت به پیاز برای پخت مناسب تر می باشد؛ به ویژه برای افرادی که به طعم و بوی پیاز حساس هستند.
موسیر نسبت به پیاز، شیرین تر و هضم آن نیز آسان تر است.
موسیر شبیه پیاز و سیر است ولی برخلاف پیاز، گلهای آن تخم نمی دهد و دارای پیازچه های زیادی می شود و برخلاف سیر، بوی مطبوعی دارد و نرم تر از سیر است و زود، کوبیده و له می شود.
موسیر گونه های زیادی دارد و بهترین آن رنگ قرمز مسی دارد که آن را خشک کرده و می سایند و در ادویه و غذا مخلوط می کنند.
موسیر مانند دیگر اعضای خانواده خود سرشار از ترکیبات گوگردی است و به همین دلیل هم خواص ضدباکترایی دارد.
موسیر از انتشار میکروبها و باکتری های بیماری زا پیشگیری می کند.
موسیر، سرشار از ویتامین C و A و همچنین از منابع فسفر و منیزیم است. همین ترکیبات از آن یک ماده غذایی دوستدار سلامت استخوانها ساخته است.
برای داشتن استخوان های محکم و سالم حتما از محصولات لبنی که سرشار از کلسیم هستند استفاده کنید و در کنار آن موسیر را به عنوان یار کمکی به کار بگیرید. در این صورت خدمت زیادی به اسکلتتان کرده اید.
خواص درمانی موسیر
اگر در هضم غذا مشکل دارید توصیه می کنیم موسیر را وارد برنامه غذایی تان بکنید به خاطر اینکه سرشار از فیبرهاست که علاوه بر ایجاد احساس سیری می تواندبه هضم غذا و عملکرد خوب روده ها نیز کمک کند.
موسیر با افزایش ترشح صفرا باعث هضم راحت تر غذاها می شود. علاوه بر این باید بدانید که موسیر به اندازه سیر یا پیاز برای معده مشکل ایجاد نمی کند.
در واقع افرادی که دستگاه گوارش حساسی دارند به راحتی می توانند از موسیر پخته شده استفاده کنند. برای افرادی که از بوی سیر بدشان می آید نیز مناسب تر است چون بوی آن به اندازه سیر، تند نیست.
موسیر باعث رفع کلسترول بد خون می شود و به تنظیم فشار خون نیز کمک می کند. به خاطر اینکه حاوی منیزیم است. در واقع هر ۱۰۰ گرم موسیر حاوی 250 میلی گرم از این ماده معدنی است که نقش مؤثری در کنترل فشار خون، بهبود عملکرد قلب و کلیه ها دارد و به انقباضهای عضلانی کمک می کند.
ترکیبات گوگردی موجود در موسیر و هم خانواده هایش یعنی پیاز و سیر و غیره می توانند جلوی رشد تومورها را بگیرند و در نتیجه از ابتلا به سرطان های دستگاه گوارش پیشگیری کنند.
متخصصان توصیه می کنند که موسیر را به صورت خام مصرف کنید چون حاوی خواص بیشتری است.
سن که بالا می رود رگها میل زیادی به ضخميم شدن پیدا کرده و خاصیت ارتجاعی و نرمی خود را از دست می دهند. اگر این پدیده با کلسترول یا همان چربی بالا همراه شود منجر به تصلب شرایین می شود.
رسوبات چربی در داخل رگ های خونی باعث بروز لخته های خونی می شوند؛ در این صورت نیز رگها می گیرند و مشکل ساز می شوند. خوشبختانه مواد غذایی مختلفی برای مقابله با این مشکل وجود دارند که موسیر جزو آنهاست.
موسیر سرشار از فلاوونوئیدهاست که ترکیبات آنتی اکسیدانی هستند. این ترکیبات به رقیق و در جریان بودن خون کمک می کنند و تجمع پلاکتها را کاهش می دهند. به همین دلیل نیز از تشکیل لخته های خونی پیشگیری می کنند.
موسیر حاوی ویتامین b6 است. به این ترتیب که هر ۱۰۰ گرم موسیر، بیش از ۱۰ درصد نیاز روزانه ما به این ویتامین را تأمین می کند. باید بدانید که وجود این ویتامین برای سیستم عصبی، لازم و ضروری است و همچنین از بروز مشکلات عضلانی پیشگیری کرده و به سلامت پوست کمک می کند.
موسیر حاوی ویتامین B9 یا همان اسیدفولیک نیز می باشد که ضد استرس است. این ویتامین برای ساخت گلبول های قرمز لازم است. ترکیب این ویتامین با ویتامین B6 برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی بسیار مؤثر است.
موسیر تأثیر مثبتی بر دستگاه اعصاب مرکزی دارد و سردردهای میگرنی را کاهش می دهد.
از دیگر خواص موسیر می توان به تقویت قدرت جنسی، افزایش دفع ادرار، التيام دهنده و ترمیم کننده زخمها و تسکین دهنده التهاب طحال و کبد اشاره کرد.
برای خرد کردن موسیر باید توجه داشت باید سه نوبت موسیر را در ظرف آب ریخته به مدت هشت ساعت و آب آن را عوض کرد. در این حالت علاوه بر از بین رفتن تلخی آن به صورت نرم در می آید که میتوان در دستگاه های دستی به میزان دلخواه خردشده و مورداستفاده قرار گیرد.
گرد موسیر
گرد موسیر نیز به غذاها به خصوص سس های بی مزه، طعم خوبی می دهد و طعم غذاها را لذيذتر می کند. البته می توان از آن در ماست نیز استفاده کرد.
منبع:کتاب ادویه جات و سلامتی انسان(مصطفی کریمی)