خواص چای سیاه
نوشیدن چای از آسیب دیدن سلول هایی که منجر به سرطان، بیماری قلبی و دیگر بیماری ها می شوند، جلوگیری می کنند، چای، حاوی موادی است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند و با صدمات حاصل از رادیکال های آزاد، مقابله می کنند. رادیکال های آزاد، ذرات بارداری هستند که از طریق نور خورشید، مواد شیمیایی بعضی از غذاها و استرس به وجود می آیند. چای با کاهش کلسترول، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
چای نوشیدنی مفیدی برای تصفیه خون از طریق ازدياد ترشحات کلیوی است سبب نشاط، بیداری و مانع خواب آلودگی می شود. برای نقرس نیز مفید است.برگ چای، دارای کلسیم، منیزیم، سدیم، پتاسیم، پیگمانهای فلاوونیک ،باز های پوریک، تئوفیلین، ویتامین، کلروفیل، تانن و کافئین است.
مصرف چای بعد از غذا، به هضم آن کمک می کند، اما برای پیشگیری از عدم جذب آهن بهتر است ۲ ساعت بعد از صرف غذا نوشیده شود. برای شیرین کردن چای، عسل بهترین ماده است. علاوه بر آن شکر سرخ و نبات نیز مفید بوده اما بهتر است بیماران دیابتی از توت استفاده کنند.
چای دارای ماده ای بنام تانن است که رنگ و مزه تلخ چای را به وجود می آورد. همچنین «تانن» مانع از جذب آهن غذا به خصوص «آهن گیاهی» می شود. آهن گیاهی در غذاهای گیاهی مانند حبوبات (نخود، لوبیا و…)؛ آجیل (بادام، پسته و…)، سبزیجات برگی شکل (مانند اسفناج و جعفری) و ماکارونی و نانهای غنی شده با آهن، وجود دارد. ولی تانن تاثیری در جذب آهن موجود در غذاهای حیوانی (مثل گوشت قرمز، مرغ، جگر، تخم مرغ) ندارد. هر چقدر چای پررنگ تر باشد، تانن بیشتری دارد. لذا سعی کنید همیشه چای کمرنگ بنوشید. مصرف لیموترش و دارچین همراه چای مفید است و مصرف این مواد همراه با چای، خاصیت آنتی اکسیدانی آن را چند برابر می کنند.
بهترین چای در طب سنتی
وقتی پای تولید چای ممتاز با کیفیت عالی به میان می آید، باید گفت چای سریلانکا در محیطی بی مثال رشد می کند. چیده شدن هر برگ چای سیلان با دست، در بالای کوهستان های سریلانکا، روش برداشت را از بسیاری از چای های منطقه های دیگر که با ماشین انجام می شوند، متمایز می کند. تنها شکوفه و جوانترین دو برگ اول برداشت می شوند، چراکه تنها این قسمت گیاه بهترین طعم و عطر را ارائه می کند. بعد از اینکه چای چیده شد، برگها برش می خورند تا مایع آن خارج شود و در محیطی کاملا کنترل شده فعال شوند.
چای سیلان به دلیل طعم و بوی خوش آن تحسین شده و ارزشمند است اما استفاده از این گیاه آثار سلامت بخشی فراوانی به همراه دارد. گیاه چای سیلان که در سریلانکا (نام سابق کشور سیلان) رشد می کند، تقریبا گیاه تازه شناخته شده ای به شمار می رود و استفاده از آن از اواسط دهه ۱۸۰۰ شروع به رشد کرده است.
در زمانی که مشغول خرید چای سیلان هستید، مراقب باشید وقتی که چای از سریلانکا بسته بندی و صادر می شود، ترکیبات دارای کیفیت پایین تری از چای، از هند و آفریقا به محصول اضافه می شود.
منبع:کتاب ادویه جات و سلامتی انسان(مصطفی کریمی)